Kosta Boda

Kosta Boda este unul dintre cele mai selecte branduri ale lumii , in ceea ce priveste sticlaria si arta de sticla. Intelegerea tehnologiei de a face sticla a fost conturata, aici, in inima padurilor, in provincia suedeza Småland inca din anul 1742. Sticlaria nostra este vibranta, inovatoare si provocatoare. Aceasta iese in evidenta si acapareaza centrul de atentiei. Kosta Boda inseamna pasiune adevarata.

Designerii nostri sunt unii dintre cei mai renumiti-nu doar in Suedia, dar si la nivel mondial. Numitorul lor comun este o pasiune in a explora posibilitatile sticlei, intotdeauna ei depasesc limitele a ceea ce este posibil. Tehnicile utilizate sunt clasice dar si nou-noute, adesea dezvoltate de mesterii sticlari, care lucreaza la transformarea ideilor designerilor nostri, in produse.

Dialogul strâns intre designeri si mesteri calificati are loc in fiecare zi si va continua sa formeze baza pentru crearea de sticlarie unica pentru delectarea oamenilor de astazi dar si a generatiile viitoare.

Sticlaria din Kosta a fost fondata in 1742. Denumirea a fost creata dupa numele de familie ale fondatorilor, generalii Koskull si Staël von Holstein. Locatia Kosta, in inima a padurilor dense din provincia suedeza Småland, a fost alesa astfel incât sticlaria sa poata aproviziona atât Stockholm cat si Karlskrona cu sticla. Drumuri importante se intersectau aici si, de asemenea, aici exista posibilitaea unei aprovizionari nelimitate cu lemn, care servea la incalzirea cuptoarelor.

Sticlaria utilitara fina a fost facut aici, in timpul primilor 150 de ani de existenta a companiei si cuprindea produse cum ar fi geamuri, sticle si pahare, dar, de asemenea, candelabre de sticla si articole similare. Printre clienti se numarau: regalitatea, nobilimea si negustori bogati, care isi puteau permite sticlaria costisitoare. Pentru o lunga perioada de timp, suflatori in sticla au venit din Boemia, care este acum parte a Republicii Cehe. Multe decenii au trecut pana cand suedezi au reusit sa invete cum sa sufle aer in sticla.

Kosta expune produsele sale la “General Art and Industrial Exposition” din Stockholm, in anul 1897, dar a fost criticata deoarece anumite elemente din sticlaria sa, semana cu cea mai mare parte a elementor care se puteau gasi si in alte parti ale Europei. Acest lucru a dat companiei ideea de a angaja proprii ei designeri. Ideea a castigat rapid teren si va ramane fundatia reala a modului in care sticlaria isi va dezvolta continuu gama de produse.

Primul designer al sticlariei a fost Gunnar G:son Wennerberg, care s-a alaturat companiei in 1898. Multi artisti bine-cunoscuti au lucrat aici de atunci, cum ar fi Ericsson Sven X-et si Ewald Dahlskog. Primul artist de sex feminin a fost Tyra Lundgren, care a fost recrutata in 1935. Multe femei au lucrat la sticlarie de atunci si au cunoscut un foarte mare succes.

Kosta Boda de astazi a fost formata prin fuziunea sticlariilor din comunitatile Kosta, Boda si Åfors. Grupul a fost initial numit AB Åforsgruppen si includea, la aceea data, si sticlariile Johansfors. Numele companiei a fost schimbat in Kosta Boda AB in 1976, societatea facand parte din Orrefors Kosta Boda AB din 1989.

Procesul de fabricatie are acum loc la sticlaria principala din Kosta si la sticlaria Åfors.